De vele voordelen van vitamine D3

Vitamine D3 heeft een impact op bijna 2000 verschillende genen in het lichaam en een direct effect op je gezondheid.

Vitamine D-receptoren worden in elke cel in het lichaam gevonden. Wanneer deze vitamine wordt gedetecteerd, zal het de receptor activeren en veranderingen op cellulair niveau met zich meebrengen. Recente studies tonen aan dat naast het verbeteren van de absorptie van mineralen (! erg belangrijk om deze goed te kunnen opnemen) het ook het risico op kanker vermindert en het immuunsysteem versterkt (minder snel ziek, dat willen we toch allemaal?).

Nog enkele specifieke positieve effecten:

– Gezonde botten

Sterke botten zijn het resultaat van een goede toevoer van vitamine D3 omdat deze helpt bij het reguleren en controleren van het vermogen van het lichaam om fosfor en calcium op te nemen. Regelmatige inname van vitamine D3 kan de sterkte van de botten en tanden verbeteren.

– Insuline controle

Vitamine D3 stimuleert de alvleesklier en stimuleert de insulineproductie. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Minder suikerdipjes waar je moe van wordt en een grote hulp voor mensen met diabetes bij het verbeteren van het onder controle houden van hun insuline.

– Lage bloeddruk

Een studie van de Universiteit van Boston toonde aan dat een hogere slagaderdruk geassocieerd werd met een hogere kans op een laag vitamine D-gehalte. De inname van vitamine D3 vermindert de concentratie van bepaalde enzymen die door de nieren worden afgescheiden en die de bloedvaten aantasten.

– Mogelijke kankerpreventie

Studies leveren bewijs aan dat de inname van vitamine D3 positieve effecten heeft op het afremmen van een tumorprogressie.

Het is ook mogelijk om de effecten van vitaminen te combineren met vezels of calcium. Deze laatste combinatie zal bijvoorbeeld het risico op kanker verminderen, zoals blijkt uit een onderzoek bij postmenopauzale vrouwen waarvan de risico’s na de menopauze met maar liefst 60% waren verminderd.

Er werd ook een mogelijk verband aangetoond met borstkanker. Een studie, gevoerd bij 166 vrouwen met kanker, vertoonde resultaten waaruit bleek dat 70% van de patiënten een te laag vitamine D-gehalte had.

– Gezondheid van het hart

De aanwezigheid van vitamine D helpt ook het regelen van de hartfunctie en vermindert het risico op hartaanvallen. Bepaalde onderzoekers geloven dat dit te maken kan hebben met het feit dat vitamine D als kalmerend middel voor het hart fungeert en het uithoudingsvermogen ervan verbetert.

– Good mood!

Een van de grootste voordelen van vitamine D3 is ongetwijfeld diens invloed op de stemming. Veel mensen lijden aan een seizoensgebonden affectieve stoornissen en voelen zich over het algemeen gelukkiger wanneer de zon schijnt door de synthese van vitamine D3 tijdens directe blootstelling aan zonlicht. Het verhogen van je vitamine D niveau is echter niet alleen een goede oppepper, het vermindert ook symptomen van depressie aanzienlijk. Andere behandelingen kunnen nodig zijn, maar een goed vitamine D gehalte is een belangrijke basis voor happy thoughts!

Vitamine D tekort

In de afgelopen jaren zijn artsen de effecten van een vitamine D tekort steeds nauwkeuriger gaan observeren. Enkele vaak voorkomende kwalen als gevolg van dit tekort:

– Botpijn, kan leiden tot fracturen

– Krampen ten gevolge van zwakke spieren

– Vermoeidheid en algemeen gevoel van ongemak

– Depressie

Loop jij risico op een tekort? Deze oorzaken kunnen hiermee te maken hebben:

– Wonen in een gebied met luchtvervuiling, waardoor zonnestralen gefilterd worden

– Te veel tijd binnenshuis doorbrengen

– Nachtwerk

– Het nemen van bepaalde medicijnen die het vitamine D-gehalte verlagen

Gelukkig kan er zelf heel veel aan doen. Elke dag je Vitamine D3 op peil houden, ook in de zomer. Let op je voeding en neem elke dag 1 vitamine D3 pareltje na je ontbijt. Een gezonde LifeStyle heb je zelf in de hand.